Wędliny
Oferowane przez nas wędliny pochodzą od sprawdzonych i cenionych na rynku producentów. W swoim asortymencie posiadamy zarówno wędliny drobiowe, jak i wieprzowe. Wszystkie produkty produkowane są według tradycyjnych receptur, co wpływa na ich doskonały smak i aromat. Dużą uwagę przykuwamy do jakości mięsa, z jakiego powstają wędliny. Dzięki temu oferujemy Państwu wyroby charakteryzujące się najwyższymi walorami jakościowymi i smakowymi. W naszej hurtowni znajdą Państwo wędliny wędzone oraz tradycyjne, takie jak polędwica łososiowa czy kurczak gotowany w plastrach, a także kiełbasy m.in. krakowską suchą, żywiecką i wiele innych.
Jak powstają tradycyjne wędliny?
Proces powstawania tradycyjnych wędlin jest wieloetapowy. Kluczową kwestię w uzyskaniu wyrobów o wysokiej jakości stanowi odpowiedni dobór, rozbiór i klasyfikacja mięsa wieprzowego lub drobiowego. Poporcjowane kawałki są solone, a następnie poddawane procesowi peklowania w celu konserwacji. Kolejnym etapem jest krojenie mięsa na mniejsze kawałki, rozdrabnianie i mielenie. Następnie wykonuje się kutrowanie mięsa polegające na jego mechanicznym rozdrabnianiu za pomocą wody. Pozwala to uzyskać odpowiednią konsystencję wędlin. Kolejnym, szczególnie istotnym etapem, jest przyprawianie mięsa. Właściwy dobór przypraw, ziół oraz innych dodatków nadaje wędlinom ich unikatowy smak i aromat. Przyprawione mięso formuje się w typowy dla wędlin kształt. Następnie w zależności od rodzaju przyrządzanej wędliny poddaje się je procesom osuszania i dojrzewania. Może być to wędzenie, gotowanie lub sparzanie. Proces wędzenia pozwala uzyskać charakterystyczny aromat, kolor oraz smak wędliny.